top of page

Mis textos

 

Mis textos se publican en la web guió.cat. En el link podéis acceder a todos mis artículos.

Además, en alguna ocasión se me pidió que escribiera algún otro texto sobre guion. Aquí os dejo lo que escribí para el extra monográfico sobre los Premis Gaudí de la Acadèmia del Cinema Català de los años 2014 y 2015 en el periódico "La Vanguardia".

LA MILLOR FEINA DEL MÓN

Publicat al diari La Vanguardia el 26/01/2014

 

“I tu, a què et dediques?” Ens ho pregunten amics, coneguts i la portera. Voldrien saber què vol dir exactament això d’escriure guions, però no és fàcil. Per molt que els ho expliquem mai imaginarien el secret que amaga la nostra professió. Ells no saben que aquesta que fem, és la millor feina del món.

 

Ens llevem ben aviat, esmorzem i poc després ja som davant l’ordinador. És hora d’escriure... I és llavors quan passem droga. També muntem elefants, matem zombis i, si ens posem a fer el fatxenda i viatgem al futur amb un tres i no res. Vivim guerres, ruptures i primers amors. Som tràgics i còmics. Ho som tot i des de zero. La pàgina en blanc no és un enemic sinó un aliat, un univers on la idea evoluciona fins a convertir-se en una història.

 

Sabem que exercir la millor feina del món en un moment com l’actual no és senzill. S’estan produint molts canvis en l’àmbit social i tecnològic, però hi ha una cosa inamovible des dels temps de la caverna: estem necessitats d’històries i el guió seguirà sent el fonament de tot l’engranatge audiovisual.

 

Quan s’estrena l’obra que un dia vam imaginar, sabem que sobre la nostra base hi han posat formigó, totxanes i teules... però allà sota, carregant el pes de l’edifici, encara hi ha el guió, encara hi som nosaltres. Vivim adolorits pel pes que duem a les espatlles però seguim sent l’únic espècimen viu amb una hèrnia discal i un somriure als llavis.

 

La Mar i la Valentina, la Neus i el Pau, el David i l’Àlex o el Jordi i la Núria en són un bon exemple. Com a nominats al Premi Gaudí al Millor Guió, no només tenen la millor feina del món sinó que l’han realitzat de la millor de les maneres.

 

Felicitats a tots ells i ala resta de guionistes que, sobreposant-se a les hèrnies i a la situació actual, dignifiquen amb valentia la professió davant d’amics, coneguts i la portera.

 

I és que cal ser valents per ser guionistes, però per la millor feina del món... qui no ho seria?

 

FIRMAT: Eduard Sola, Mireia Llinàs, Marçal Cebrian, guionistes i membres de la Junta del GAC.

 

EL PAPER DELS CREADORS (I EL DELS TRAMVIES)

Publicat al diari La Vanguardia el 25/01/2015

 

Antoni Gaudí era, indiscutiblement, un creador. Que els premis de l'Acadèmia del Cinema Català portin el seu nom demostra la importància que el nostre sector atorga als qui, com ell, dediquen cos i ànima a l'acte de crear.

 

Els guionistes fem precisament això. Molt probablement no assolim les cotes de genialitat del mestre Gaudí però podem dir, sense por a equivocar-nos, que som els responsables de l'arquitectura cinematogràfica. La trama és el nostre escaire, els personatges el nostre cartabó. Segons el nostre disseny s'aixequen les grans edificacions audiovisuals que enguany ens han fet emocionar davant la pantalla.

 

Seguint amb la metàfora podríem dir que els Premis Gaudí són una meravellosa panoràmica del nostre propi skyline. Des del mar no es veuen els nostres plànols però sí en el que aquests s'han convertit. Lluitar pel reconeixement d'aquesta feina invisible és més fàcil, sens dubte, al costat d'una acadèmia com la nostra, que des de la seva creació ha estat un referent en el seu tracte i relació amb els autors. Desitgem que així segueixi sent.

 

Amb arquitectura o sense i en nom de tots els guionistes, volem felicitar especialment al Carlos Marquès-Marcet i a la Clara Roquet, al Daniel Monzón i al Jorge Guerricaechevarría, al Jaime Rosales i a l’Enric Rufas i al Lluís Miñarro i al Sergi Belbel per haver delineat unes històries que, més enllà de configurar el skyline audiovisual, ens defineixen com a societat culturalment avançada.

 

Seguint el seu exemple, els creadors seguirem treballant per oferir bones històries amb la mateixa passió que demanem allò que és just: que se’ns reconegui com es reconeix la feina dels altres autors. No ens aturarà res, ni ens deixarem atropellar per cap dels tramvies que ens trobem pel camí.

 

Eduard Sola i Marçal Cebrian, guionistes.

Vicepresident i President de Guionistes Associats de Catalunya.

bottom of page